Медицинска сестра Матанова

Подагра, или царската болест…

В миналото подаграта се е свързвала с храни, които единствено по-заможните са могли да си позволят: месо, морски дарове, мазни храни, алкохолни напитки и продукти с много захар или фруктоза. Днес обаче всички те са навсякъде около нас.

Подаграта е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани около тях, което от своя страна води до ставни или околоставни кризи.
Повишената пикочна киселина не означава задължително подагра. Причини за повишаването ѝ могат да бъдат:
-Бъбречни заболявания;
-Прием на някои диуретици, аспирин;
-Ензимни нарушения;
-Грешки в храненето;
-Псориазис;
-Злокачествени заболявания и медикаменти за тяхното лечение.

Пикочната киселина се разтваря в кръвта и се отделя от организма чрез бъбреците и урината. Понякога тялото произвежда прекалено много пикочна киселина, а бъбреците отделят прекалено малко от нея. Когато това се случи, пикочната киселина се натрупва и формира остри, подобни на иглички, кристали в ставите или ограждащите ги тъкани, което предизвиква болка, подуване и отоци.

Много често начинът на хранене и теглото имат връзка с този проблем. Хората с наднормено тегло произвеждат повече пикочна киселина и бъбреците им по-трудно успяват да я отделят от организма. Някои заболявания могат да повишат риска от подагра. Пример за такъв вид заболявания са: високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром, болести на сърцето и бъбреците.

Организмът функционира по-добре, когато човек поддържа нормално тегло, което намалява риска, както от подагра, така и от сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. Добрата диета е важна за поддържането на здравословно тегло. От една страна намаляването на теглото може да намали нивото на пикочна киселина в тялото, но от друга страна трябва да се внимава с гладуването или с рязката промяна в килограмите, тъй като това може временно да увеличи нивата на пикочна киселина. Ключът за хранене при подагра е в баланса!

В подходящия сезон е добре да се консумират повече череши, вишни, черни боровинки и другите тъмни, с червено-син цвят плодове. Те съдържат вещества, които понижават нивото на пикочната киселина. Има научни изследвания, които показват, че черешите могат да намалят нивата на пикочна киселина, както и да повлияят на пристъпите на подагра.
Много важна е консумацията на голямо количество вода – 2 до 3 литра дневно. Пиенето на голямо количество вода помага на организма да фунцкионира правилно и да отделя ненужните вещества.

Движението и спортът са много важни, за да се предотврати развитие на възпалението, в допълнение към правилното хранене при подагра!
Ако желаете да научите нещо повече за проблема „подагра“, можете да се обадете на телефон 0893339101 и да запишете час за диетологична консултация!

Подагра
Scroll to Top