Медицинска сестра Матанова

Пази сърцето си

Сърцето е двигателят на нашето съществуване. Как можем да го опазим от вредностите около нас?

Сърцето е първият орган, който започва да функционира в майчината утроба по време на ембрионалното развитие – започва да тупти от четвъртата седмица след зачеването и продължава през целия живот на човека. Затова е в полза за здравето ни да знаем как работи то!
Има два пътя, чрез които можем да го опазим – видимия и невидимия.

Видимият път е чрез храната и напитките, които консумираме – всичко, което доставяме на нашето тяло има голямо значение за хармонията или деструкцията на организма ни. Можем да укрепим сърцето и кръвоносните си съдове, приемайки храна, богата на естествени съставки, извлечени от природата, като витамини, минерали, белтъчини, фибри, полезни мазнини. Те поддържат тялото ни свежо, в тонус и с достатъчно енергия за деня.

Особено полезни за сърцето са малини, къпини, боровинки, нар, цитруси; пресни зеленчуци, броколи, аспержи; ядки – бадеми, лешници, орехи; чия, ленено семе; риба, която е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и други храни, подпомагащи сърдечният ритъм и пазещи кръвоносните пътища от образуване на атероматозни плаки.

Вредната и синтетична храна има токсично и състаряващо клетките ни действие. Бялата захар, частично хидрогенираните мазнини, пържените храни, газираните напитки са враг на сърцето. Редовната им консумация повишава холестерола, което е предпоставка за натрупване на плаки по съдовете и втвърдяване на стените им.

С какво се храним? Доставяме ли достатъчно течности, за да улесним обменните процеси или оставяме токсините да ни затлачват? Ако имате нужда от възстановителна програма, ние от здравеопазването сме насреща – при нужда, лекарят назначава терапия, диетолога – дава насока за правилно хранене или диетичен режим, който да спазвате. Те вървят ръка за ръка!

Кой е вторият път, чрез който можем да опазим или разрушим сърцето си? – Емоциите! Когато правилните емоции се съчетаят с добра храна, тогава сърцето функционира така, както е било предвидено да съществува още от създаването на човека!

Едно сърце, изпълнено с добрина, любов, съчувствие към околните благоприятства за хармонията в цялото ни тяло. Ако си изпълнен със злоба, завист, желание за мъст, за надмощие над околните, с гняв – това ще разруши първо теб самия, и след това би могло да повлияе на околните! Много често истинската заплаха за този жизненоважен орган идва от самите нас, от отровите, които произвеждаме сами в себе си, когато сърцето ни престане да чувства другите и започне да усеща единствено себе си.

Човек е така устроен, че емоционалното му състояние определя вътрешната хомеостаза на организма, отделянето на хормони, ензими, ендорфини. Така наречените „хормони на щастието“ (допамин, серотонин, окситоцин и ендорфините) участват в основни процеси в човешкото тяло, които регулират сърдечната честота, храносмилането, настроението. Оптималните им нива в кръвта осигуряват добра мозъчната функция, намаляват възпаленията и предпазват от много заболявания.

Нашите мисли формират нашите чувства, които от своя страна се изразяват чрез емоции. Постоянното напрежение и негативни чувства дават сигнал за болка, блокират енергията в тялото, провокират нашите системи да работят против нас и така се саморазрушаваме!

Инстинктивният страх и гняв са защитна функция на организма, която стимулира имунната система. Но когато това се случва постоянно, стимулирането преминава оптималната граница и довежда до обратното – става изтощение на тялото, в резултат на което може да се увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми, да повлияе негативно на паметта, на нивото на кръвната захар и така започват деструктивни за нашето тяло процеси.

За да бъде сърцето ви в добра форма – радвайте се на живота, раздавайте любов и се хранете здравословно!

Пази сърцето си
Scroll to Top