Медицинска сестра Матанова

Кратки съвети за здравословно хранене

Какво трябва да съблюдава човек при храненето си? – Въпрос, върху който обикновено не се замисляме. Ето няколко лесни за спазване и полезни съвети, за да се чувства тялото ни добре и във форма:

1. Количеството на храната! –Хапвайте умерени количества!
Преяждането и прекаляването с храната не е здравословно за организма ни. Стомаха се раздува, притиска важни органи, което може да създаде вътрешен дискомфорт. Не е изключено да се появи болка в жлъчката или черния дроб, да се затрудни и дишането. Ако сте решили да следвате здравословен режим на хранене, не се поддавайте на изкушението да задоволите вкусовите си желания до краен предел!

2. Видът на храната! – Мислете какво поднасяте на организма си. Не правете разнородна по състав калорийна бомба, която може да го изкара от комфорта. Въздържайте се от прекалено мазни и калорични храни! Включвайте в дневното си меню достатъчно свежи зеленчуци. Поне веднъж на ден добавете плодове в менюто си – за предиобедна или следобедна закуска. А ако правите по един разтоварителен ден в седмицата с ябълки и кисело мляко ще се почувствате освежени поради изхвърлянето на доста от натрупаните токсини! Не пренебрегвайте и полезните плодове като киви, портокали, мандарини, които са с високо съдържание на витамин „С“. И въобще всички плодове са полезни за доброто ни здраве, както и пиенето на достатъчно количество вода!

3. Помислете за жизнено важните си органи! – Ако прекалявате с мазни храни и сладки неща, работата на вътрешните органи се затруднява, нарушава се обмяната на веществата. Обмисляйте така менюто си, че да е максимално щадящо за черен дроб, сърце, бъбреци…, особено ако имате някакви проблеми с тях. За целта е нужно да се включват леки ястия със сезонни плодове и зеленчуци, вместо само тежки и мазни храни. Зеленчуците ще улеснят храносмилането. С особено внимание към храната трябва да се отнасят хора с чернодробни проблеми, като стеатоза, цироза, панкреатични проблеми, с инсулинова резистентност и други заболявания, чието състояние би могло да се влоши при неконтролируемо хапване от всичко, което е приготвил добрият кулинар!

Ако желаете да направите качествен детокс на организма си или да си възвърнете формата и килограмите, и да поставите ново начало в хранителния си режим, заповядайте на диетологична консултация!

Съвети за здравословно хранене
Scroll to Top