Медицинска сестра Матанова

Инсулинова резистентност

Все повече хора, отговорни за здравето си, търсят съдействието ми чрез диетологична консултация, заради проблема „Инсулинова резистентност“.

Инсулиновата резистентност представлява намалена чувствителност на клетките към действието на инсулина, при което са необходими по-високи инсулинови нива за постигане на нормогликемия. Ако не ѝ се обърне внимание още когато е диагностицирана, може да се развитие метаболитен синдром, който включва повишаване нивата на триглицеридите, излизане от нормалните граници на HDL и LDL холестерола, увеличване на мастната тъкан, повишаване на артериалното налягане и кръвната захар. Инсулиновата резистентност се свързва с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, затлъстяване, атеросклероза, хипертония, поликистозни яйчници и още много други заболявания. При своевременно взети мерки тези проблеми може никога да не се проявят.

За да се справи човек с този проблем, който напоследък се разпространява все повече и сред младите, има няколко основни стъпки, които трябва да се предприемат:
I. Консултация с диетолог и промяна на хранителния режим;
II. Контролиране на стреса;
III. Движение на чист въздух и спорт;
IV. Включване на хранителни добавки, които да подпомогнат положителния резултат от старанието ви!

Горещо препоръчвам да се започне с детоксикираща програма, паралелно с диетичният режим на хранене. По този начин ще се отстранят по-бързо токсините от стомашно-чревния тракт, което ще се отрази благоприятно на борбата с инсулиновата резистентност и атаката на проблема ще е от две страни!

Инсулинова резистентност
Scroll to Top