Медицинска сестра Матанова

Водата

Водата е най-удивителното вещество на земята! Във водна среда се осъществяват всички жизнени процеси! Водата е основен компонент на човешкото тяло – средно 55 – 60%! При бебетата процентът отива към 75, а при по-пълните хора, количеството обикновено спада.

Водата спомага за отделянето на токсините, натрупани в организма. Тя е най-добрия фактор за понижаване на повишената температура при болестен проблем. Поради това, от жизнено важно значение е да се осигури необходимото ѝ количество в организма. Необходимото количество за едно денонощие се изчислява като килограмите се умножат по 30 мл. Така се получава, че 60-килограмов човек трябва да изпива по 1800 мл течности. Това правило е желателно да се съблюдава особено през летните месеци, поради по-голямото количество вода, което се отделя от организма заради горещините.

Важно е, обаче, да не се прибягва към ледените напитки, които са шок за вътрешната среда на организма ни и създават едно измамно чувство на охлаждане. Малко след това може да започне обилно потене и допълнителна дехидратация.

Изкуствено подсладените и газирани напитки също не са най-добрият избор. Попадайки в тялото, с различните си съставки, те нарушават водния баланс.

Пийте повече вода! Така ще бъдете в тонус, настроението ви ще се повиши, лицето ви ще има по-свеж вид, бъдете по-усмихнати и се радвайте на живота!

Водата
Scroll to Top